Sivilcelere Bakım
Sivilce tedavisi için öncelikle yüz temizliğine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda uygulayabileceğiniz bakım kremi ve maske öncesi cilt gözeneklerini açma işlemini uygulayalım. Bunun için bir tencereye su koyalım ve kaynatın. Ardından başınızı havlu ile örterek tencereye doğru eğilin ve yaklaşık 10 dakika bu şekilde bekletelim. Bu işlem cilt gözeneklerinin açılmasına ve cildin daha iyi temizlenmesine destek olacaktır. Cildinize hiçbir bakım uygulamazsak dahi, bu işlemi düzenli şekilde gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır.
Sivilce Nedenleri
En basit haliyle sivilce, yağ ve ölü cilt hücrelerinin cildinizde bulunan gözenekleri tıkaması ile oluşmaktadır. Her gözenek, sebum denen yağlı denebilecek bir madde üretilen bir sebasöz (sebaceous) bezine bağlıdır. Eğer sebum yağı fazladan üretildiği taktirde, Propionibacterium acnes (P. Acnes) şeklinde bilinen bir bakteri türünün üremesine yol açar. Bu bakteri türüyse son tahlilde cildinizde bulunan gözeneklerin tıkanmasına neden olur.
P. acnes bakterisinin vücutta çoğalması kanınızda var olan beyaz kan hücrelerini savunmaya geçirmektedir. Akyuvarlar P. Acnes bakterisine saldırmaktadır. Bu hal savaşın yaşandığı bölgede cilt iltihabına ve sivilce oluşumuna sebep olur. Bazı sivilceler diğerlerinden daha ağırdır, fakat cildinizde yaygın şekilde görülen iltihap semptomlar beyaz ve siyah noktalar ve sivilcedir.
Sivilcelerin gelişmesine katkıda bulunan birçok faktör vardır. Bu etkenler arasında ilk olarak genetik faktörler, beslenme düzeni, stres, hormonsal değişiklikler ve enfeksiyonlar sayılabilir.
Balla Sivilce Tedavisi
Bal oldukça etkili bir antioksidandır. Gerçekleştirilen çalışmalar, cilde antioksidan uygulanmasının sivilcelerin azalmasında benzoil peroksit ve retinoidlerden daha etkili olduğunu ortaya koyar.
Benzoil peroksit ve retinoidler, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve cilt tedavisinde yaygın şekilde uygulanan sivilce ilacıdır.
Üzerinde çalışılmış olan antioksidanlar B3 vitamini, linoleik (omega-6) yağ asidi ve bir C vitamini türevi olarak bildiğimiz sodyum askorbil fosfat (SAP) idi. Bundan kaynaklı spesifik antioksidanlar bal yada tarçında bulunmamaktadır fakat diğer antioksidanların da benzer bir etkiye sahip olma olasılığı her zaman bulunmaktadır.
Bal ve tarçın, sivilce oluşumunu tetikleyici özelliği olan iki faktör bakteriler ile savaşma ve enflamasyonu azaltma yeteneği bulunmaktadır. Bal ve tarçının antioksidan, antibakteriyel ve iltihaplanmanın önüne geçen özellikleri sivilceye eğilimli olan ciltlere oldukça fazla faydalı sağlar Fakat bu ikilinin sivilceleri tedavi etmeye yardımcı olduklarına dair gerçekleştirilen herhangi bir çalışma veya ispat söz konusu olarak görülmemelidir.
Yeşil Çay ile Sivilce Tedavisi
Yeşil çay antioksidanlar bakımından oldukça yüksektir ve içilmesi sağlığa iyi gelebilmektedir. Sivilce söz konusu olduğu zaman yeşil çay içmenin yararlarını araştıran herhangi bir çalışma bulunmaz, fakat cildi doğrudan uygulamanın yardımcı olduğu gösterilmektedir.
Bunun nedeni, yeşil çayda var olan flavonoidlerin ve tanenlerin, aknelerin iki temel nedeni olan bakterilerle savaşmaya ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Yeşil çayda var olan ana antioksidanın - epigallocatechin-3-gallate (EGCG) - akne eğilimli cildi olan bireylerde sebum üretimini azalttığı, inflamasyonla mücadele ettiği ve P. acnes gelişimini engellediği biliniyor.
Gerçekleştirilen pek çok çalışma cilde % 2–3 yeşil çay ekstresi uygulamasının akne hastalarında sebum üretimini ve sivilceleri önemli ölçüde azalttığını göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder