28 Aralık 2014 Pazar

Ergenlik Sivilcesi

Ergenlik Sivilcesi
Sivilceler fiziksel ya da duygusal travmalara neden olabilen, tedavi edilmediği zaman cilde doğrudan etkilere yol açan ve bölgelerde karakteristik kırmızı lekelerin varlığı ile bilinen tatsız ve çirkin bir cilt problemidir. Özellikle ergenlik döneminde psikolojik problemlere dahi neden olabilen bir seyir izleyebilmektedir. Bende sizlere bu yazımda ergenlik sivilcesi hakkında bir yazı hazırladım. Yazımda ergenlik döneminde çıkan sivilcelerin karakteristik özelliklerini ve tedavi yöntemlerini inceledim. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Ergenlik Dönemi Sivilcesi

Ergenlik sivilceleri genellikle on ve on üç yaşları arasında genç bireylerde yaşanan bir problemdir. En sık burun bölgesinde görünen ve sonrasında alın bölgemizde yani T bölgemizde , çene ve yanaklara dahi yayılabilen bir cilt problemidir. Daha ciddi durumlarda da akne boyun, omuz, göğüs, sırt, üst kol, genital bölge ya da vücudun değişik bölgelerinde de bu problem yaşanabilir. Sivilce problemlerinin çoğu yirmili yaşlara gelindiği zaman büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Fakat, yetişkinliğe kadar devam eden akneler yaşanabilir bu da sizin cilt yapınızla ve ya başka sağlık sorunlarının belirtisi olarak yaşanabilmektedir.


Ergenlik Sivilcelerini Engellemek İçin



  • Ellerinizde bulunan bakteriler sivilce oluşumuna neden olabileceğinden kaynaklı ellerinizi sivilcelerden ve yüzünüzden olabildiğince uzak tutmanız gerekmektedir
  • Düzenli cilt temizliği ve bakımı sivilcelerin oluşumunu önlemek adına olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Cildinizi aşırı soyan ve döken akne ilaçlarını kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
  • Makyajınızı temizlemeden yatağa yatmayınız, tıkanan gözenekler sivilcelerin yaşanması için elverişli alanlar haline gelmektedir
  • Kozmetik fırçalarınızı haftada bir güzelce yıkayıp temizlemeniz gerekmektedir.
  • Sivilceleri makyaj ile kapatmak istiyorsanız salisilik asit barındıran ve o bölgeyi dezenfekte eden ürünler kullanmanız gerekmektedir.



Sivilcenin Nedenleri

Besinlerde var olan yağlı gıdaların çikolatanın ve kuru yemişin akne oluşumuna neden olduğu söylense bile kanıtlanmış bir veri bulunmamaktadır. Sivilceyi çoğaltan en önemli sebep elbette ki strestir. Stres, kortizon salgılanmasını destekleyen en önemli etmendir. Kadınlarda regl öncesinde de sivilcelerde artış yaşanmaktadır. Ergen kadınların yüzde 70′inde sivilce problemi yaşanmaktadır. Kullanılan kozmetik ürünleri sivilceyi azdırmaktadır. Gece kremi gibi yağlı nemlendiriciler de akne oluşumuna neden olmaktadır. Doğum kontrol hapının da sivilceyi arttırıcı etkisi bilinmektedir. Sivilceleri sıkarak temizlemek tercih edilmemelidir. Bunun sebebiyse, kıl follikülü patlayabilir. Deride var olan iltihabi reaksiyon artmaktadır ve ciltte iz meydana gelmektedir. Ayrıca mikrobik olmayan sivilcelerde de iltihaplanmalar oluşabilir. Yüzü durulamak yüzümüzde var olan sebumdan yüzümüzü temizlemektedir. Deri üzerinde var olan yağın azalmasının temizlik hissine sebebiyet vermesi ve yağlı görünüşü düzeltmesi şarttır. Sivilce problemi yaşayan her ergen yüzünü tamamen kurutmayacak şekilde kremli sabunlar veya nötral PH temizleyiciler ile günde 2-3 kez durulanmalıdır. Ergenlik döneminde sivilceleri önlemek yalnızca bu yolla mümkün görünmektedir. Sivilce problemi olan ergenler için özel bir cilt bakımı maalesef ki oluşturulamamaktadır. Kozmetik kullanımı akne sorunlarını azdırabileceğinden sivilcesi olan bireylerin bu noktada daha seçici davranmaları önemlidir. 


Ergenlik Sivilcesi Tedavisi


Yaşadığınız sivilce problemini ciddiye almanız gerekmektedir. Mutlaka bir dermatologa görünmeniz gerekir ve bir uzmana görünmek sizin faydanıza olacaktır. Çünkü herhangi bir uzmana muayene olmadığınız da kulaktan duyma bilgiler ile veya reçetesiz ilaçlarla gerçekleştireceğiniz tedavi, sivilceleri geçireceği yerde daha çok artmasına yol açar. Sivilce üzerine gerçekleştirilen araştırmalar ve bulunan tedavi yöntemleri artık sizlerde moral bozukluğu ve kalıcı izlere gerek kalmadan yaşamanızı sağlayacak kadar ilerlemiştir.

Dermatologa gitmenizi gerektiren durumlar;

  • Sivilceler büyüyor, farklı yerlere yayılıyor ve ağrılı bir hal alıyorsa
  • Sivilce izleri oluşmaya başladıysa

Ergenlik Sivilcesi yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayınız. Mutlaka soru, görüş ve bilgilerinizi yorum kısmına belirtin ya da iletişim kutusundan mail atın. Ayrıca konuyla alakalı olarak:                                                                       Sivilce Geçirme

                                          Sivilceli Cilt Bakımı yazılarımı okuyunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder