2 Ekim 2017 Pazartesi

Salisilik Asit Nedir

Salisilik Asit Nedir
Kimyasal formülü "C6H4" olan salisilik asit, beta hidroksi asitler grubunda incelene organik bir asittir. Çoğunlukla bitkisel hormon olarak işlev gören salisilik asit renksiz ve kristal bir yapıya sahiptir. Günümüzde salisilik asidin kullanımının en yaygın örneklerinden bir tanesi aspirindir. Aspirinin içeriğinde bulunan salisilik asit bununla beraber sağlık alanında birçok noktada kullanılmaktadır. Yeşil yapraklı bitkilerde ciddi miktarda bulunan bu asit, sivilce, nasır ve benzeri sık karşılaşılan cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Cilt yenileyici özelliği ile salisilik asit günümüzde birçok kozmetik ürünün içeriğinde bulunan bir kimyasaldır. Bende sizlere yazımda salisilik asit nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, neden kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.

Salisilik Asidin Faydaları Nelerdir?


Salisilik asit, aspirinin yapısında var olan ve özellikle ilaç sektöründe yaygın biçimde kullanılan bir asittir. Salisilik asit ve türevleri ağrı kesici ilaçların çoğunda kullanılmasının yanında romatizma tedavisinde de etkin şekilde rol almaktadır. Bazı alanlarda tatlandırıcı olarak da kullanılan bu asit, cildi koruyucu ve yenileyici özelliğiyle güneş kremlerinin içeriğinde bulunmaktadır.
Cilt yenileyici özelliği ile salisilik asit, ciltte bulunan ölü hücrelerin temizlenmesinde, yağ bezelerinin ve sivilcelerin tedavisinde etkin bir malzemedir. Bu yüzden sivilce ve cilt yenilenmesi problemi çeken kadınların içeriğinde salisilik asit bulunan cilt tonik ve nemlendiricileri kullanması sorunun çok daha kısa sürede geçmesine yardımcı olacaktır. Birçok deri hastalığına olumlu etkileri ile bilinen salisilik asit el ve ayaklarda meydana gelen nasırlarda da etkilidir. Çoğunlukla yanlış ayakkabı seçimi ile karşımıza çıkan nasır problemine karşı içeriğinde salisilik asit bulunan bakım ürünleri kullanılması, hastalığın çok daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Salisilik Asit ve Kolon Kanseri


Salisilik asidin faydaları üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, bu maddenin vücudumuzda kolon kanseri ile savaştığı saptanmıştır. Aspirinin ağrı kesici olmasının yanı sıra bağırsaklarda meydana gelen poliplerin azalmasını da sağladığı bilinen bir gerçektir. Gerçekleştirilen araştırmalarda bu etkiye aspirinin içeriğinde ki salisilik asidin yol açtığı ortaya konmuştur. Bundan dolayı özellikle kolon kanserine karşı korunmak isteyen bireylerin yeşil yapraklı sebzelerle beslenmesi ve vücuduna fazladan salisilik asit alması önemlidir.

Sivilcelere Karşı Salisilik Asit


Sivilce, cilt yüzeyinde var olan gözeneklerin ölü deri ve ciltte biriken fazla yağın birikmesinden kaynaklı tıkanması ile oluşan bir problemdir. Gözeneklerin tıkanması ile beraber meydana gelen havasız kapalı ortam, bakterilerin gelişmesi için son derece uygundur. Gerçekleştirilen araştırmalarla beraber, salisilik asidin cilt yüzeyinde bulunan ölü derileri uzaklaştırdığı ve buna bağlı olarak da sivilce oluşumunu engellediği kanıtlanmıştır. Salisilik asit, cildin en üst katmanındaki ölü derileri soyar ve bu sayede cilt gözeneklerinin sürekli temiz kalmasını sağlar. Salisilik asidin antienflamatuar özelliği, kırmızı ve şiş durumda bulunan sivilcelerin de kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde sivilcelere salisilik asit tedavisi hem oluşan hem de oluşabilecek sivilce ve cilt kızarıklıklarına karşı etkilidir.


Salisilik Asit Cilt Soyma



Özellikle yaz sezonun yaşanan ve halk arasında güneş lekesi olarak da bilinen cilt üzerinde yaşanan kahverengi lekelere karşı kullanılan en etkili bakım ürünlerinden bir tanesi de salisilik asittir.  Bu kahverengi lekeler deri hücrelerinde bulunan renk pigmentlerinin güneş ışınları ve diğer çeşitli etkenler yüzünden cilt üzerinde bir noktada birikmesi ile meydana gelmektedir. Bazı cilt bakım ürünleri ile birkaç aylık bakım sonrası bu kahverengi lekelerden arınabilirsiniz. Bununla beraber cildinize salisilik asit yardımı ile cilt soyma yaparak da güneş lekelerinden kurtulabilir, aynı zamanda daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Salisilik asit içerisindeki maddeler, cilt üzerinde biriken ölü hücrelerin ve yağların dağılmasını ve maske gibi ölü derinin tamamen çıkarılmasını sağlamaktadır. Siz de cildinize uygulayacağınız salisilik asit sayesinde cildinizin yenilenmesini ve eskisinden çok daha sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Salisilik asit sadece cilt üzerindeki ölü hücrelerin değil aynı zamanda üst deride biriken kahverengi renk pigmentlerinin de dağılmasını sağlayacaktır. Bu sayede oluşan kahverengi güneş lekeleri de kısa sürede iyileşecektir. İçerisinde salisilik asit barındıran cilt bakım ürünlerini kullanabileceğiniz gibi direkt olarak piyasada var olan salisilik asit kremlerini de kullanabilirsiniz. Fakat bu kremleri kullanmadan önce uzman bir dermatoloğa danışarak cildinizin hassaslık düzeyini öğrenmeniz, cildinizin tahriş olmaması için hayati önem taşımaktadır.

Salisilik Asit Nedir yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayınız. Mutlaka soru, görüş ve bilgilerinizi yorum kısmına belirtin ya da iletişim kutusundan mail atın. Ayrıca konuyla alakalı olarak:                                                   Ergenlik Sivilcesi

                                          Sivilce Tedavisi yazılarımı okuyunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder